zondag 11 maart 2018

In 2012 pleitte Buma voor 'Een Nieuwe Moraal', waarom hoorden wij er pas in 2017 weer van?


Media 2012 pleitte Buma voor 'Een Nieuwe Moraal', daarna hebben wij er niet veel meer van gehoord, tot de verkiezingscampagne 2017. Tijdens de verkiezingscampagne 2017 pleitte Buma voor de maatschappelijke dienstplicht en staand het Wilhelmus zingen. Veel CDA'ers vinden het goed als het CDA een normen en waarden agenda heeft (zie ook navolgend artikel van november 2013), maar vinden een agenda die bestaat uit de invoering van de maatschappelijke dienstplicht en staand het Wilhelmus zingen aan de magere kant.


Buma wil dat een regering vooral een morele boodschap heeft.

De morele boodschap van Rutte 1 was:
De PVV proberen in te kapselen.

De morele boodschap van Rutte 2 was:
De schatkist redden heeft de allerhoogste prioriteit.

De morele boodschap van Rutte 3 is:
??????????

Prominente CDA’ers willen dat Buma werk maakt van ‘Nieuwe Moraal’

Prominente CDA’ers willen dat Buma werk maakt van ‘Nieuwe Moraal’
Open Brief n.a.v. Zwarte Piet-discussie
02-11-2013, 9:24  Tags: cda, Dave Ensberg, moraal, Sybrand Buma
Vijftig prominente CDA’ers willen dat partijleider Sybrand Buma zijn woorden uit 2012 gestand doet en gaat strijden voor een ‘Nieuwe Moraal’. Aanleiding: het debat over Zwarte Piet dat sinds vorige maand gaande is. Dave Ensberg-Kleijkers schrijft namens hen op ThePostOnline dat dit debat is ‘doorgeschoten in intolerantie, gebrek aan respect, onnodige polarisatie en onophoudelijke beledigingen – zowel vanuit zogeheten ‘witte’ als ‘zwarte’ Nederlanders’. Ondertekenaars zijn onder meer oud- minister en -Kamerlid Til Gardeniers, de Limburgse CDA-leider Martijn van Helvert en oud-Kamerlid Kathleen Ferrier. Het CDA-partijcongres vindt vandaag plaats in Leeuwarden.

“Wij willen het CDA-partijcongres vragen het pleidooi van Buma voor een nieuwe moraal nieuw leven in te blazen en zich als christendemocraten hard te maken voor meer respect in de omgangsvormen tussen Nederlanders” schrijven zij.

De CDA’ers zijn bang dat de ‘huidige polarisatie overslaat in fanatisme, radicalisme of zelfs geweld. ‘Om dát te voorkomen en om vanuit onze christendemocratische inborst te strijden voor solidariteit en publieke rechtvaardigheid, is het persoonlijk leiderschap van élke CDA’er op dit terrein van moraliteit en grondrechten nu harder nodig dan ooit tevoren’.

---------------------------------------------------------------------------

Nu meer dan ooit tijd voor ‘Een Nieuwe Moraal’

Nu meer dan ooit tijd voor ‘Een Nieuwe Moraal’
Over solidariteit en publieke rechtvaardigheid
01-11-2013, 21:38 
Medio 2012 pleitte onze politiek leider Sybrand Buma voor “een nieuwe moraal” in Nederland. Letterlijk: “De vervreemding, de verharding, de ik-cultuur, het gebrek aan respect. Zelfs in deze tijden blijkt dat de hoofdvraag niet is: hoe verdien ik mijn geld, maar hoe gaan we met elkaar om?” Aan het huidige maatschappelijke debat over Zwarte Piet te zien, sloeg Buma toen de spijker op zijn kop. Dit debat is namelijk doorgeschoten in intolerantie, gebrek aan respect, onnodige polarisatie en onophoudelijke beledigingen – zowel vanuit zogeheten ‘witte’ als ‘zwarte’ Nederlanders. Wij willen het CDA-partijcongres van 2 november 2013 vragen het pleidooi van Buma voor een nieuwe moraal nieuw leven in te blazen en zich als christendemocraten hard te maken voor meer respect in de omgangsvormen tussen Nederlanders.

Discussie over Zwarte Piet
Terwijl supermarkten nog druk bezig waren hun schappen te vullen met pepernoten, taai taai en chocoladeletters, werd Nederland deze herfst getrakteerd op een venijnige discussie over de toekomst van Zwarte Piet. Los van de inhoud van deze maatschappelijke discussie valt de respectloze toon van de discussie in negatieve zin op. Eén van de dieptepunten speelde zich op 26 oktober jl. op het Haagse Malieveld af toen een zwarte mevrouw volgens ooggetuigen werd “bedreigd, geïntimideerd, uitgescholden en ‘vriendelijk’ verzocht zich aan onze manieren aan te passen of op te rotten naar ‘haar eigen land’”. Tegelijkertijd voelen vele Nederlanders zich met weinig respect behandeld als zij bij het vieren van het traditionele kinderfeest ineens voor “racisten” worden uitgemaakt. Van weerskanten is er sprake van een schrijnend gebrek aan wederzijds begrip en worden (schijn)tegenstellingen hopeloos uitvergroot. Het einde aan deze discussie die ons land al weken in gijzeling houdt, lijkt voorlopig niet in zicht.

Een nieuwe moraal
Een uitgelezen kans dus om Buma’s pleidooi voor een nieuwe moraal van stal te halen. Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen schreef hij hierover een persoonlijke brief, met als afsluitende woorden: “Samen met u wil ik bouwen aan een samenleving waarin goed gedrag weer de norm is. Iedereen doet mee, heeft oog voor de ander en respect voor elkaar. Niemand leeft alleen voor zichzelf. Samen kunnen we meer.”

Het is nu de hoogste tijd om die woorden kracht bij te zetten. Niet een taak van Buma alleen, maar van élke CDA’er met een hart voor de publieke zaak. Om ons als CDA in te zetten voor een samenleving waarin iedereen meedoet, iedereen ertoe doet, we oog hebben voor elkaar en respectvol met elkaar omgaan, adviseren we als partijgenoten het volgende:

Pal staan voor een nieuwe moraal: Maak u zichtbaar en onmiskenbaar hard voor een fatsoenlijke samenleving. In gemeenteraden, Provinciale Staten, Tweede Kamer, Eerste Kamer of Europees Parlement – maar zeker ook daarbuiten! Publiceer opinieartikelen, laat u uitnodigen voor interviews en benut sociale media om Buma’s pleidooi uit 2012 voor “een nieuwe moraal” nieuw leven in te blazen. Onze kernboodschap: mensen mogen altijd met elkaar van mening verschillen, zoals over Zwarte Piet, maar dat moet op een respectvolle en waardige manier gebeuren zonder discriminatie, belediging, het zaaien van haat of laat staan het oproepen tot geweld.
Beschermen van grondrechten: Maak als christendemocraten duidelijk dat aan grondrechten als Art.1 van de Grondwet – het recht om niet gediscrimineerd te worden – niet te tornen valt. “De klassieke grondrechten beschermen minderheden tegen willekeur of overdaad van de meerderheid en scheppen ruimte waarin pluriformiteit ook echt kan bloeien.”, schreef Buma in 2012. Samen kunnen we laten zien dat het ons menens is om grondrechten te beschermen, juist die van minderheden. Mede naar aanleiding van het recente rapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie en het rapport van Amnesty International over etnisch profileren door de politie, kunnen onze volksvertegenwoordigers debatten initiëren, waarin het CDA de strijd tegen discriminatie, racisme en intolerantie aankondigt.
Zichtbaar aanwezig in het moderne Nederland: Wij zijn het ons land, onze uitgangspunten en toekomstige generaties Nederlanders verplicht uit te stralen dat het CDA er voor alle Nederlanders is, ongeacht hun culturele achtergrond. Het CDA is een brede, open en veelkleurige volkspartij waarin iedereen welkom is die haar uitgangspunten onderschrijft. Laat u zien in het moderne, multiculturele Nederland door werkbezoeken af te leggen, in gesprek te gaan met migrantenorganisaties en in door ‘nieuwe Nederlanders’ veel gelezen, bekeken en beluisterde media zichtbaar aanwezig te zijn.
Strijden voor solidariteit en publieke rechtvaardigheid
In deze fragiele en onzekere tijden moeten we als CDA’ers voorkomen dat de huidige polarisatie overslaat in fanatisme, radicalisme of zelfs geweld. Om dát te voorkomen en om vanuit onze christendemocratische inborst te strijden voor solidariteit en publieke rechtvaardigheid, is het persoonlijk leiderschap van élke CDA’er op dit terrein van moraliteit en grondrechten nu harder nodig dan ooit tevoren. Laten we dat gezamenlijk doen, want samen kunnen we meer.

---------------------------------------------------------------------------

De reactie van Buma op zijn eigen pleidooi van medio 2012 voor 'Een Nieuwe Moraal', en deze oproep van november 2013 kwam pas tijdens de campagne van 2017. In plaats van dat Buma structureel werkt aan het realiseren van 'Een Nieuwe Moraal', lijkt het er sterk op dat hij dat alleen in campagnetijd doet.

De mooie woorden die Buma de laatste tijd nogal eens gebruikt van "Omzien naar elkaar en respect", je zou haast denken dat dat alleen mooie woorden zijn, woorden die hij blijkbaar alleen gebruikt als het campagnetijd is.

---------------------------------------------------------------------------

Comité 'Wie is de verstandigste?' bepleit onderzoek naar of Buma de verstandigste is, of hij een verbindend leider is en of hij een moreel leider is.

Teken de petitie:
https://petities.nl/petitions/onderzoek-of-sybrand-buma-de-verstandigste-is?locale=nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Buma is tegen het cynisme, maar komt belangrijke verkiezingsbeloftes niet na. Geen wonder dat de kiezers cynisch zijn.

Buma schreef het boek 'Tegen het cynisme: voor een nieuwe moraal in de politiek', die zelfde Buma beloofde de kiezers nadrukkelijk...